18. 4. 2010

17pdr M10 Mk IIc "Achilles", díl 2

Stavba pokračovala interierem korby, který je ve stavebnici celkem dobře znázorněný, ale i tu lze provést několik úprav. Převodovka je pozdějšího typu a tak na konci krytu už nebylo žebrování. Také jsem doplnil pár detailů z olověného drátu.



Podle jednoho ze stavebních článků na internetu je po nasazení vrchní část korby v zadní části cca o 1 mm níž, než vepředu. Není to moc vidět, ale je to opravdu tak (možná ne úplně 1 mm). Pozici jsem upravil nalepením pásku plastu na zadní přepážku (asi 0,5 mm, ten bílý proužek).



Začal jsem i interier věže, ale systém uchycení nábojů je tak složitý, že jsem to dočasně přerušil, a věnoval se dále korbě.
Na rozdíl od US verze typu M10 (a také na rozdíl od stavebnice) nebyly náboje uloženy v lepenkových válcích, ale přímo a střídavě proti sobě. Držáky jsem vyrobil z tlutší plastikové destičky podle originálních dílů stavebnice a náboje "naklonoval" (jako vzor jsem použil 5 ks nábojů, které byly ve stavebnici). Dal jsem tam jen tolik nábojů, aby po slepení vytvořili dojem plných držáků. Řemeny držící náboje jsou uchyceny v očkách ze sady leptů.




Interier jsem doplnil ještě několika brašnami a složeným krytem vysílačky. Další možné doplňky tam dodám (možná) až po slepení korby.
Původně jsem uvažoval, že použiju pásy ze stavebnice, ale jsou velmi tuhé a moc dlouhé. Nakonec volba padla na zbylé článkové pásy (typ T62) ze stavebnice M4 Firefly firmy Dragon. Každý pás má 73 článků a 146 konektorů - docela jsem si máknul, ale jsou částečně funkční.



Díky tvaru korby vznikne na pásy asi 5 mm široká mezera. Normálně nebude vidět, ale při otevřeném interieru může při určitém úhlu pohledu dovnitř prosvítat světlo. Funkčnost pásů mi umožní slepit nejprve korbu a potom teprve nasadit pásy (a předtím plastovou destičkou zaslepit nežádoucí otvor), což by s původnímy pásy ze stavebnice nebylo možné.

Crusader AA Mk.III. finále

Model je konečně hotový. Znak 11 obrněné divize na předním blatníku je na jasně žlutém pozadí, ale na fotkách to vyšlo nějak úplně jinak.






Po "připomínkovém řízení" kolegů modelářů jsem provedl několik úprav, z nichž nejviditelnější je barva hlavní obou kanonů, které měly být v barvě kovu (gun metal).



5. 4. 2010

KTM 250MX, dokončení

Dokončená motorka. Figura jezdce mi dala docela zabrat a nesedí na sedadle úplně správně, ale bez hrubé chirurgie by to asi ani nešlo.



Hurá zase na nějaký pořádný model (= tank) :-)