3. 5. 2009

M4 High Speed Tractor

Firma Hobby Boss vyrábí dva modely tohoto donedávna přehlíženého typu. Liší se zadní částí nástavby (podle typu vezené munice pro tažený kanon). Vybral jsem si variantu určenou primárně pro tažení 155mm kanonu M59 Long Tom (jak jinak). Kromě toho tato stavebnice znázorňuje pozdní variantu tahače a má pásy typu T48 (běžnější byly pásy T49 jako u druhé stavebnice).

Celkový dobrý dojem ze stavebnice a nadšení z volby typu trochu kazí provedení. Není to uplná hrůza, ale také to není "Tamigawa". Na jednu stranu je ve stavebnici například půlpalcový kulomet z otvorem v hlavni a mnoho dílů z jednoho kusu s detaily, které by před pár lety byly technologicky neproveditelné, ale na druhou stranu je na dílech dost stop po vyhazovačích a dělicí rovině formy.
Co mě osobně vadí nejvíc je vidět na následující fotografii. Takových stop po vyhazovačích je ve stavebnici opradvu hodně, a hlavně na dlouhých rovných dílech způsobují problémy. Nejsou totiž jen zapuštěné jako na fotografii, ale někdy také vystupují nad rovinu dílu. Skoro každý díl se musí brousit a zkoušet nasucho, aby dobře lícoval. Také tmelení se nevyhneme.



Ve stavebnici je celkem detailní motorový prostor i samotný motor. Neodolal jsem a dodělal pár detailů (drátky), i když výsledek z největsí pravděpodobností vůbec nebude vidět. V návodu (krok 5) chybí umístění dílu C32 - je nesprávně namalován na boku motoru, ale patří na nádrž (díl B30-C64). V kroku 7 je jíž umístěn správně.
Zajímavě fotografie s detaily jsou k vidění na stránce White Star Motor Pool.



Motor na fotografii ještě není napatinovený.
Součástí stavebnice je i kus řetízku, který se má použit na jeřáb v zadní části. Vypadá to ale, že výrobce vzal řetízek z nejakého obchodu s bižuterií (oka řetízku jsou ozdobně zakroucena), takže jsem použil zbytek ze stavebnice lodě King George V firmy Heller.



Protože řetízku ale nemám dostatečně dlouhý kus, na samotný jeřáb budu muset použít ten původní.

2 komentáře:

Vrabec řekl(a)...

hm hm pekne ... retazi nie je nikdy dost ... klasika
... neboj za rok .. dva to bude mozno robit dragonek :D ... :D

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

Pekné, veľmi pekné, už sa teším na ďalší postup. S tým "kanonenrohrem" to bude paráda. To čo si popisoval a odfotil, je presne to, čo aj mne vadilo pri tých KaVečkach. Večne dolicúvať a brúsiť. Ono to nie je nič hrozné, ale zdržuje to dosť stavbu.