16. 1. 2010

Crusader AA Mk.III

Model firmy Italeri mi už delší dobu "zrál" ve skříni. Po prvním nadšení postavit si stroj používaný u Čs brigady na západě se ukázalo, že to nebude tak snadné, protože brigáda používala stroje typu Mk II. Konverze by asi nebyla tak těžká, ale model by musel mít zavřenou věž, protože na tyto variantu asi neexistují žádné dostupne informace interieru. Tím by model ztratil to kouzlo, které pro mě má.
Postupně se dařilo shánět podklady zejména na interiér věže. Velkou inspirací byly články Skyraker Crusader of the Heaven a Overhead Protection (2007-01) uveřejněné v Military Modelling Magazine. Tím posledním impulsem ke stavbě byly ale soustružené hlavně RB Models - opravdu výrazné vylepšení proti původním dílům stavebnice.



Trochu jsem měl obavy z toho, že pružinka v sestavě hlavně je při přilepení stlačena a tak tu stale hrozí, že v nejnevhodnější dobu může samotnou hlaven vystřelit do prostoru. Zatím se ale nic takového nestalo.
Pravá hlaveň je výrazně posunutá dopředu. Je vlastně posunutá celá zbraň, aby mohly být oba kanony co nejblíže u sebe. To by závěry nedovolily a tak jsou kanony šikmo a posunuté.
Crusader AA Mk III na rozdíl od varianty Mk II měl na stropě věžě jen jeden (levý) obdélníkový kryt (nebo co to vlastně je).
Púvodní díl podlahy věže ze stavebnice je zjednodušený a má příliš malý průměr. Protože plánuju dotvoření interieru věže, provedl jsem úpravy jak na věži, tak na horním dílu korby.



Podle doporuření výše uvedeného článku a dostupných fotografií je typický "posez" stroje se sníženou zadní částí. Úprava je popsána v článku (ale neudělal jsem ji tak výraznou).



Podle dostupných informací (AFV Interiors, Airfix Crusader Modelling Guide) postupně dodělávám interier aspoň tam kde bude vidět otevřenými poklopy.

2 komentáře:

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

Kua, kedy spíš chlape? Však to chrlíš jak na páse. Ten interiér vyzerá dobre. Hlavne sú RB?

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

edit: som to prehliadol pri čítaní s tými hlavňami.