28. 3. 2010

17pdr M10 Mk IIc "Achilles"

Další z modelů, které již delší dobu "zrály" v zásobárně nepostavených modelů (zdá se, že zásobárna začíná mít nějaký problém s nadváhou, nějak moc nakynula). Hlavním impulsem k začátku byla skupinová stavba na Modelforu "Lovci tanků Tiger".
Původně jsem si chtěl postavit variantu z krabičky, Kanadské vozidlo "Caribou". Protože ve stavebnici ale nejsou všechny obtisky potřebné pro stavbu, chvíli jsem uvažoval o dvoubarevné variantě Gardové divize, jak ji nabízí firma AFV Club. Nakonec jsem skončil u mé oblíbené 11. Obrněné divize, i když nemám ještě dostatek podkladů.



Stavebnice není bez chyb, ale vyzbrojen informacemi z internetu, či z časopisu Miliraty In Scale Aug 2002 jsem se rozhodl chyby napravit, kromě nesprávných úhlů korby a tvaru věže, které podle mě celkový vzhled vozidla
  1. nijak nekazí
  2. nechce se mi do nich
Zatím hlavně připravuju díly (obrušuju ty části, které budou z leptů) a podsestavy. Momentálně zatím jedinný příspěvek ke stavebnici jsou hlavy šroubů v interieru u převodovky a úprava zadního krtyku převodovky tak, aby odpovídal modelu "late", tedy Mk IIc.



Většina dílů na fotografiích je zatím jen sesazena nasucho (převodovka už je slepená). Stavebnice je z dost měkkého plastu, takže je třeba zvýšené opatrnosti. Díly pasují celkem obstojně, ale je doporučuji před sestavením vyzkoušet a eventuelně zbrousit dosedací plochy dílů.

11. 3. 2010

Crusader AA Mk.III. díl 5

Pomalu se blíží finále a tak se nebudu moc rozepisovat, jen postupně přidávat obrázky. Celá stavba se teď nějak natahuje. Pořád chybí ještě nějaká další drobnost.
Základní nástřik barvou SCC15 (Tamiya Mix 5pts XF61 + 2pts XF62 + 2pts XF3 a zesvětlené přidáním svělte šedé)... zajímavá barva, čekal jsem něco trochu jiného.


Model po aplikací různých patinovacích technik a nanesení obtisků, ale stále ještě s lesklým povrchem. Brašny na věži čeká ještě zesvětlění (až uschne olejová barva), náklad přikrytý plachtou na motoru by už mohl být, ale další náklad na předním pancíři je zatím jen "fake" (pod plachtou má být muniční bedna, která tam zatím není...).


Mírný pokrok v mezích zákona. Najdeš 5 rozdílů?