30. 8. 2010

Pz.Kpfw III Ausf.M díl 4.

V této fázi stavby obvykle podlehnu panice, že v dalších krocích se mi už nepodaří sestavit a nabarvit pojezdovou část a tak se věnuju pásům a patině. Protože boky korby nebudou za šircnami moc vidět (a taky díky zjednodušení podvozku ve stavebnici) , pojal jsem to jako možnost procvičit si práci s pigmenty a "blátíčkem". Docela mě to bavilo a dost jsem se na tom vyřádil, jen mě trochu překvapilo, že blátivá směs z Migova akrylového resinu zůstala lesklá. Ale další vrstvy pigmentů nasucho to spravily.
Samozřejmě, že jsem přitom poulamoval kusy rámu pro šircny, i když jsem se snažil dávát si pozor.
Tmelení stop povyhazovačích na článcích pásů (dva na každém) byl taky zážitek. Samotné sestavení a osazení pásů byla potom už těžká pohoda, a protože horní část pásů nebude vidět, ani jsem neřešil nějaké prověšení.


Interier věže jsem doplnil mixem dílů ze sad Eduard a Verlindem, plus nějaké ty kablíky atd. Sedačka velitele je vlastní výrobaz, protože i když ji Verlinden má v návodu zakreslenou, součástí sady není (a to, co je v originál stavebnici Tamiya se sedačkou nazvat nedá). Podle fotografií jsem dodělal pomocnyý systém pro otáčení věže obsluhovaný nabíječem. Ještě b y tam někde měla být jeho sedačka, ale nenašel jsem žádný výkres, nebo fotografii, ze které by se dal určit tvar a způsob uchycení.
Celý vnitřek jsem nastříkal směsí Dunkel Gelb a bílé Tamiya. Omylem jsem vzal lesklou bílou a výsledek byl poněkud divný - asi s lesklou bílou (byť míchanou) neumím pracovat. Naštěstí se výsledek dal umravnit následným patinováním a taky pomůže celkem uzavřený prostor věže.


Vež jěště není slepená, chci prostor trochu "zabydlet". Na přední stěně veže musím ještě doplnit systém utěsnění proti vodě, který ve stavebnici není (a nějak schovat škvíru, co tam je teď).

23. 8. 2010

Pz.Kpfw III Ausf.M díl 3

Stavba pokračovala další leptanou drobotinou na korbě. Trochu byly problémy s umístěním. Některé díly bylo třeba přilepit až po sestavení konstrukce držící šircny, což jsem samozřejmě neudělal, a tak jsem nekteré detaily musel odlepit a znovu přilepit (někdy i na trochu jiné místo - například kryt složené antény).
Rám pro šircny se dal kupodivu sestavit celkem snadno, díky promyšlené konstrukci leptu, Problém byl ho správně přilepit, zejména zadní nosník.



Jak je mým dobrým zvykem, při další praci jsem nešetrně zavadil o levou konstrukci, a celá sestava se v přední části výrazně ohnula směrem dolů. Naštěstí lepené spoje vydržely a tak šlo všechno narovnat.
Po srovnání s fotografiemi jsem odlepil oba přední blatníky a přilepil je znovu více skloněné (taky se tím odstanila podivná mezera mezi boční částí blatníku a korbou).
Musel jsem projít několik fotografií a výkresů, než jsem našel nové místo pro hasicí přístroj, protože na původní místo se nevejde kvůli zadnímu nosníku konstrukce pro šircny.



Díly pro sestavení masky kanonu jsou také součástí sady Eduard, ale protože jsou pro model Tamiya, po hodince pokusů je nějak upravit, aby pasovaly, jsem použil původní díly ze stavebnice.
Pro hlaven RB model jsem musel zvětšit otvor v plastovém dílu (na kterém jsou zepředu dva brutální otisky vyhazováků). Přední díl masky ještě není přilepený, nejprve chci vnitřek nastříkat základní kamuflážní barvou.
Model už začíná nabírat tvary předlohy.

16. 8. 2010

Pz.Kpfw III Ausf.M díl 2

V poslední době jsem se s modelařením trochu zasekl (dovolená, život, vesmír a vůbec...), ale hlavně, jak to bývá již dobrým zvykem, teprve po vlepení inerieru do korby jsem se dostal k fotografiím, které ukazovaly variantu M a jak již každý tuší, celkem se lišily od toho, co jsem do modelu zalepil já.
Jsa otráven, zahrával jsem si s myšlenkou začít stavět úplně jiný model, ale nakonec jsem pokračoval aspoň věží (dík Juniore). Naroubovat kanon původně určený pro stavebnici Tamiya do modelu Dragon nebylo zase az tak jednoduché, ale podařilo se (včetně nějakých těch doplňujících detailů. které stejně asi nebudou vidět). Věž stále není dokončená.



Nakonec jsem se dokopal k tomu vyrobit dvě nové skřínky na náboje, odlepil, trochu přeorganizoval a znovu přilepil některé díly v korbě, dolepil sedačky, dopatinoval a ryche celou korbu zalepil, aby stavba trochu postoupila kupředu (a případné nesrovnalosti už opravdu nebudu řešit).



Slepenou korbu jsem začal olepovat detaily, jak původními ze stavebnice, tak z leptaných dílů Eduard. Mřížky vstupu vzduchu jsou z velmi staré sady firmy Elefant, kterou jsem koupil hodně dávno v bazaru (Eduardí sada je totiž pro model Tamiya. Set pro model Dragonu Eduard už nevyrábí a mřížky pro Tamiyu jsou trochu užší).



Zároveň jsem začal přípravu podvozku na malování a patinování. Za "šircnama" ho stejně nebude moc vidět a tak si aspoň zkusím nějake to migozabahnění. Kola jsou zatím jen nasazená.