30. 8. 2012

Mercedes-Benz MB 170V

Tento model firmy MiniArt (kromě toho, že se mi opravdu líbí) jsem bral také jako další cvičný model "leštěnky". Z výsledkem jsem spokojený tak na 85%, ještě tomu stále něco chybí a taky jsem se dopustil několika chyb, dle mého názoru pramenících z nedostatku zkušeností se stavbout tohoto typu modelu (žádné odřeniny, fading a všechny ty další triky).
Samotná stavba byla náročností úměrná počtu a velikosti (malosti) dílů (té drobotiny je tam opravdu hodně). Držel jsem se více méně návodu a asi jedinou změnou bylo prohození levých a pravých bočních skel (oproti návodu), protože podle mě lépe zapadly do vybrání ve dveřích. Musel jsem ale trochu rozšířít otvory pro čepy na dílu vnitřního čalounění dveří, aby díly do sebe správně zapadly.
Trochu výzvou bylo lepit fotoleptané díly držáku výfuku (ostrou hranou natupo na válec tlumiče) a na šasí (PE 18, 19 - ty jsem vzápětí ulomil a nakonec jsem je přilepil až jako úplně poslední na již hotový model).
Také přilepit masku chladiče A4 na spodní díl A36 je trochu problém. Nasucho se to téměř nedá vyzkoušet, je třeba brát ohled na již přilepený motor a tak jsem se nakonec rozhodl výrobci věřit, že vše bude sedět jak má. A nakonec to i sedělo.
Asi jedinktrát, kdy jsem se vyvztekal, bylo při začišťování průhledných dílů na brzdová světla - díly jsou velmi malé, z mnohem tvrdšího plastu a nálitek není řešen úplně šťastně (i když možná je to limitované možnostmi výroby). Nenašel jsem nástroj, ve kterém bych ty díly mohl držet a několikrát jsem je zachránil v poslední sekundě před kobercovou příšerou*.
Zvolil jsem si civilní vozidlo ve zbarvení, které jsem našel kdesi na netu (restaurovaný stroj).
Stavebnice ještě obsahuje velmi pěkný držák na zavazadla (včetně kufrů), který má být vzadu nad rezervou. Možná ho tam někdy přidám.



* Kobercová příšera výlézá na jemný zvuk "ping", který vydá pinzeta z níž právě odletěl držený díl, téměř bleskurychle ho najde, sebere, sežere nebo si ho přidá do své sbírky a pak se jen chechtá zoufalému modeláři plazícímu se po zemi při hledání. Nekecám, existuje, mám ji doma.
Zajímavé je, že pomalu zmutovala a ke svému životu koberec už ani nepotřebuje.

1 komentář:

Roman Pieron řekl(a)...

tu hnusnu priseru poznam, aj u mna doma sa pokusa o nieco podobne...
inak, lestenka vyzera luxusne aj nazivo