9. 3. 2015

Einheits-diesel Kfz.61 (Funk)

Einheitsdiesel Kfz.61 je jeden z prvních modelů firmy IBG v měřítku 1/35. Se svým předchůdcem (Einheitsdiesel Pritschenwagen) sdílí většinu dílů, zejména podvozek. K vylepšení modelu jsem použil sadu leptů firmy Part určenou původně pro model Pritschenwagen, ale mnoho dílů se dá použít i pro Kfz.61. Také kola jsem nahradil odlévanými Quick Wheels. Varianta ze stavebnice je typ používaný velmi málo a také jsem chtěl vyzkoušet Quick Wheels stříkací masky.
Protože jsem si chtěl postavit vozidlo s otevřenými dveřmi nástavby (a tedy doplnit interier, který stavebnice vůbec neobsahuje), zvolil jsem variantu Kfz.61 Funkwagen (le.Fu.61, nebo někdy také označovanou jako Kfz.61/1). Podkladů na tuto variantu není mnoho, takže některé detaily jsou spekulativní (odborný odhad :-) ) podle jiných vozidel.


Poznámky ke stavbě
Použitý plast je měkčího typu a někdy má snahu loupat se v tenkých šupinkách (stalo se mi to jen na dvou m ístech, ale je dobré mít to na paměti).
Největším problémem při stavbě je, že některé díly podvozku nemají úplně jasné místo a polohu, kam se mají přilepit a tak dodržek geometrii je docela výzva. To se projevilo v okamžiku spojování nástavby s podvozkem, kdy se ukázalo, že musím odstranit a znovu přilepit obě zadní kola na pravé straně. Doporučoval bych postavit nejprve celou nástavbu a potom její spodek poučít jako rovnou základnu pro sestavení rámu a dolepení podvozku.


K vybavení interieru jsem použil radiostanice Dragon a různé zbytky z domácích zásob. Model je nastříkaný akrylovými barvami Tamiya a detaily jsou domalované barvami Vallejo Model Color.


3 komentáře:

Vrabec řekl(a)...

Pekne ... odtialto vypada ta plachta matne :)
... takže hura bronco contest? :P

Anonymní řekl(a)...

Mne sa model velmi paci . Chyba mi foto z predu a neskodilo by aj zozadu. Ked je tam uz urobeny interier.Ci?

Anonymní řekl(a)...

Dear Petr,

could you please contact me on behalf of Nuts & Bolts? I'm very interested in discussing with you your great model of the Einheitsdiesel.

Perhaps you could contact me at 25117atgmx.de

Thank you very much!

Detlev Terlisten
Nuts & Bolts team