9. 7. 2015

LT vz.35 (Bronco)

Toto je druhý model tohoto tanku, který jsem postavil. Pro srovnání, první model od firmy CMK je zde. Model firmy Bronco je technologicky daleko vpřed a obsahuje (téměř) kompletní interier (kromě motoru).


Tank s evidenčním číslem 13.792 byl vyroben v továrně ČKD 13. února 1937 a byl přidělen 2. pluku útočné vozby. V řijnu 38 byl odeslán k posílení čs armádních jednotek chránících Podkarpatskou Rus proti útokům maďarských teroristických oddílů. Zúčastnil se bojů proti maďarské pravidelné armádě 14. - 16. března, kdy se po ústupu na Slovensko vzdal nově vniklé Slovenské armádě a byl zařazen do jejich jednotek.
Při útoku na Sovětský Svaz dostal na věž třímístné taktické číslo a bilý dvojkříž. Po návratu všech obrněných jednotek zpět na Slovensko byl, tak jako ostatní tanky TL vz.35, vyřazen z první linie.
V červenci 1944 byl odeslán na generální opravu do Bratislavy (stále ještě z taktickým číslem a dvojkřížem na věži - fotografie je v knize M. Uhrina Pluk útočnej vozby 1944) a jeho další osud není známý.

Model jsem stavěl pro modelářský server Track-Link. Více obrázků hotového modelu je v Track-Link galerii. Postup stavby naleznete tamtéž v Build logu.

2 komentáře:

maximex řekl(a)...

Well done.
Slovak tank on their own IDs
More waiting

Vince řekl(a)...

Very nice work

Vince