28. 8. 2008

Lavočkin LA-5 FN

Občas je třeba nějakou změnu, a po "brekotu" našich letadékářů, že stavět techniku je jednodušší jsem se rozhodl taky si postavit model letadla. Při návštěvě Modellbrna padla volba na můj ještě z dětsví oblíbený typ. Navíc, když se naskytla možnost postavit si dokonce můj oblíbený stroj Františka Chábery s trupovým číslem 02, jsem již neváhal. Nakonec jsem ještě přihodil samolepící sadu Eduard (ještě jsem s tímto typem leptů nepracoval a byla tu možnost vyzkoušet je).


Stavebnice je z docela měkkého plastu. Nevyhnul jsem se tmelení, zejména na spodním přechodu křídlo - trup. Dost problematické je (vzhledem ke konstrukci modelu, která umožňuje postavit letoun s rozkrytovaným motorem) slepit přední část trupu bez velkých mezer a nepřesností. Mě se to nepovedlo úplně správně.


Také překryt kabiny byl ve stavebnici s viditelným škrábancem. Průhledné díly jsou z velmi zvláštní mekké hmoty a varováz zkušenostni jiných modelářů na Modelforu jsem se ani nepokoušel o nápravu.
Model jsem nastříkal barvami Tamiya. Obtisky jsou ze sady Avalon - "Lavochkin LA-5FN in Czechoslovak hands".
Na závěr musím přiznat, že postavit model letadla je (alespoň pro mě) obtížnější, než postavil model pozemní techniky. Rychle zpátky k technice - blátíčko je blátíčko.

8 komentářů:

Vrabec řekl(a)...

Teda ... mooc pekne letadilko
: )))
... zradce technikarske vlasti :D
To som zvedavy az to uvidim na vlastni bulvy takto to vypada tak ze to nema chybu ...

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

Typické....hlavne, že kecáš, že sa ti moc nevydaril....toto by podľa mňa mohlo smelo konkurovať i Heňovým vitríňakom.

Anonymní řekl(a)...

no to určitě ! Možná, takto z dálky a na fotce ano, ale jinak ani nahodou.

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

Zasa si moc skromný....typické:)

Roman Pieron řekl(a)...

Si ma teraz trochu zaskocil - ktori "nasi lietadielkari brekotali", ze postavit techniku je jednoduchsie ako lietadlo ? Gus a Maverick ?
Lebo v tomto by som sa postavil na obranu technikarov...

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych se zeptat: Mám model La-5 od Kovozávodů Prostějov(1:72). Chtěl bych ho natřít v československým náťěru (Zelenej trup a světle modrej spodek.), ale nevím jestli použít lesk nebo mat, našel jsem pouze černobílé fotky, Děkuju.

ptr řekl(a)...

Nejsem až takový odborník na letadla a když už, tak něco málo vím o období 1939-45. Zkus dát dotaz na modelforum (http://www.modelforum.cz/), tam to určitě bude někdo vědět.

Aviationart.cz řekl(a)...

Dobrý den.
Velice pěkný model. Bylo by možné poslat vícero fotek nebo mailový kontakt na vás ? Maluju letecké obrazy a chystám se na La-5 FN z působení našich letců v SNP (např Šromův sestřel Ju-87 apodobně)a hledám nějaké vhodné podklady. Nejlepší by byly "letové" fotografie zepředu, zezadu i ze stran, bez optických deformací. Díky za případnou pomoc.

Vladimír Urbánek
Aviationart.cz
vladimir.urbanek@kurzy.cz