7. 9. 2008

Podložka pod model

Každý modelář stavící bojovou techniku po určité době (a samozřejmě po shlédnutí prací jiných modelářů) dospěje k názoru, že model velmi oživí umístění na nějakou podložku s kusem krajiny a podobně. Podložka také velmi pomůže prezentaci modelu na soutěži, nebo výstavě.
Problém nastane tehdy, pokud bytové poměry sotva umožní uložení postavených modelů. Na podložky v tomto připadě prostě není místo.
Pokusil jsem se vyřešit problém univerzální podložkou. Základem je rámeček potřebné velikosti (např. ze smrkových lišt a podobně, se zvolenou povrchovou úpravou) a samotné výměnitelné podložky, jejichž základem je destička z pěnového polystyrénu.


Na podložce vytvoříme svojí oblíbenou metodou univerzální kus krajiny (pro nějakou zeměpisnou oblast). Boky podložky jsou olepeny lesklým kartonem. Jednotlivé podložky se dají lehce zasunout do rámečku a poté vyměnit.
Při návrhu povrchu je třeba mít na zřeteli univerzálnost a vyhnout se velkému zvlnění terénu (aby se dalo na podložku umístit víc modelů) , nebo zobrazení příliš konkrétního místa.

Pokus o univerzání podložku zobrazující území Ruska v létě (např. Kursk a okolí).


Příklad podložky z bojiště někde v západní Evropě.

Žádné komentáře: