25. 4. 2009

M59 155mm Cannon Long Tom

Stavebnice firmy AFV Club je už starší, ale stále jediná běžně dostupná této velmi zajímavé a impozantní zbraně. Kromě samotných výlisků obsahuje soustruženou hlaveň (cca 2/3 délky), v novém vydání i se znázorněným vývrtem. Přímo z krabičky lze postavit variantu používanou ve válce v Koreji. Pro M59 používané v druhé světové válce byl charakteristický jiný dezén pneumatik a častěji se používal jiný typ tažného vozíku. Konverzní sadu vyrábí jistá francouzská firma, na jejíž jméno si teď nemohu vzpomenout (google to jistí).
Nicméně i konfigurace přímo z krabičky se objevovala v druhé světové válce, jen vzácněji.




Model je přímo z krabičky. Pouze jsem dodal plastové kabely (zůstal mi z modelu Tamiya 88mm FlaK) a brzdové hadičky na podvozku vpředu z měděného drátu.
Na mojich výliscích bylo nutno odstraňovat stopu po dělicí rovině formy. Nebylo to nijak krizové, ale rozhodně víc, než na novějších stavebnicích této firmy.
Stavebnice je primárně určena na stavbu modelu v palebné konfiguraci. Transportní konfigurace bez úprav dopadne tak, že prostřední řada kol bude ve vzduchu.
Jedna z možností nápravy, kterou jsem použil, je na dalším obrázku (zbrousit díl A37, přílepit na A30, a potom A30 ohnout nahoru). Funguje dobře, ale má jeden nedostatek. Musí se potom upravit (zkrátit) díl B33 (přední transportní podpěra), protože celý podvozek se trochu zvedne. Možná další náprava, která mě napadla bohužel pozdě, je na druhém obrázku.



Model je natříkaný barvami Tamiya, patina olejovými barvami, pigmenty a washem MiG.
Ještě celkové foto. Model je sám o sobě dost velký a díky kovové hlavní i překvapivě těžký.



Povrchová úprava není ještě úplně hotová, dokončím ji až po stavbě tahače - M4 HST od firmy HobbyBoss.

4 komentáře:

Vrabec řekl(a)...

Ty brdo ... tak predsa :D
... pekny sim zvedavy az to bude za HST.

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

Super stavba ako vždy. Ani nestíham sledovať ako rýchlo staviaš! Že ty nespíš?!:)

Roman Pieron řekl(a)...

Hmmm, velmi pekna pracicka, povrchovka aj patina eňo-ňuňo...
ani som nevedel, ze mas take nieco rozpracovane a teraz uz aj dokoncene...

ptr řekl(a)...

začátek stavby 12.4.2009, konec (viz fotky) 25.4.2009 .....