21. 11. 2009

M3 Stuart Hybrid

Další model, který jsem si chtěl postavit jen jako oddychovku. Už od začátku jsem měl v plánu postavit jednu z obtiskových variant - stroje používaného Rudou armádou, nazvaného "Kujbišev".



Přesto jsem neodolal a sehnal si nějaké podklady a fotografie tohoto konkrétního stroje. Ukázalo se, že věci nejsou tak jednoduché, jak se zdály na první pohled. I když výrobce označil stavebnici jako typ M3A1, ve skutečnosti je ve stavebnici typ M3 s věží pro M3A1. Naprostá většína strojů M3A1 (kromě několika málo kusů ze začátku výroby) měla korbu svařovanou a nikoliv nýtovanou, jak je to ve stavebnici.



Navíc stroj, který jsem si zvolil jako předlohu, je typ tzv. M3 Hybrid - má korbu typu M3 (nýtovanou), ale upravenou věž typu M3A1 - ve veži je starší typ děla a věž nemá podlahu. Pro tento typ je interier dodávaný ve stavebnici nesprávný. Záměr jednoduché stavby vzal za své a pustil jsem se do úprav podle dostupných výkresů a fotografií.



Stroj "Kujbišev" měl instalované pevné kulomety v bocích korby. Tu se ukázal další problém stavebnice: kvůli nabíjení byly kulomety umístěny nesouměrně, kulomet na pravě straně (ve směru jízdy) má být umístěm blíž k pravé straně.



Fotografie interieru korby, zatím bez radiostanice a nějakých dalších drobností, připravený k patinování. Možná by stálo za úvahu dodělat přední část převodovky, ale po zkusmém osazení horního dílu korby se ukázalo, že by stejně nebyla vidět.

6 komentářů:

Roman Pieron řekl(a)...

Dobreee, ti to dobre ide s tymi profilmi. Kedy si to stihol, zacal si cez vikend ?
Jo a ten syndrom - asi je tazke sa ho zbavit, ze ?
8-))))

Junior řekl(a)...

... No ale valíš! Ako na páse 8-) som myslel že to pôjde pomalšie (sry) zatiaľ veľmi pekná robota

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

Pekne rozbehnuté Peťo. U teba to snáď ani nie je potreba nejak komentovať, proste výborne odvedená práca. Inak, keď v texte spomínaš, že pre túto verziu je interiér nie celkom kóšer, tak sa chcem opýtať, či sedí na britskú verziu M3 Honey.

ptr řekl(a)...

Bohužel ne, tato verze (hybrid) má interier (krom nějakých detailů věže) shodný s verzí M3 (tedy i Honey). Tzn pro Honey bys musel interier předělat stejně jako já.

Dark Tower řekl(a)...

No ja len čučím, ten namaľovaný interiér vyzerá fantasticky. Klobúk dolu! Vždy ma fascinovala ten modelársky zápal pre vec - zvlášť čo sa týka vernosti originálu a z toho vyplývajúcich prestávb a úprav.

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

to ptr: Hmmm, tak to sa mám na čo tešiť, prerábkam sa tým pádom nevyhnem ani ja :/ :) Ja mám doma zas pre zmenu Honey-ho.