18. 4. 2010

17pdr M10 Mk IIc "Achilles", díl 2

Stavba pokračovala interierem korby, který je ve stavebnici celkem dobře znázorněný, ale i tu lze provést několik úprav. Převodovka je pozdějšího typu a tak na konci krytu už nebylo žebrování. Také jsem doplnil pár detailů z olověného drátu.



Podle jednoho ze stavebních článků na internetu je po nasazení vrchní část korby v zadní části cca o 1 mm níž, než vepředu. Není to moc vidět, ale je to opravdu tak (možná ne úplně 1 mm). Pozici jsem upravil nalepením pásku plastu na zadní přepážku (asi 0,5 mm, ten bílý proužek).



Začal jsem i interier věže, ale systém uchycení nábojů je tak složitý, že jsem to dočasně přerušil, a věnoval se dále korbě.
Na rozdíl od US verze typu M10 (a také na rozdíl od stavebnice) nebyly náboje uloženy v lepenkových válcích, ale přímo a střídavě proti sobě. Držáky jsem vyrobil z tlutší plastikové destičky podle originálních dílů stavebnice a náboje "naklonoval" (jako vzor jsem použil 5 ks nábojů, které byly ve stavebnici). Dal jsem tam jen tolik nábojů, aby po slepení vytvořili dojem plných držáků. Řemeny držící náboje jsou uchyceny v očkách ze sady leptů.




Interier jsem doplnil ještě několika brašnami a složeným krytem vysílačky. Další možné doplňky tam dodám (možná) až po slepení korby.
Původně jsem uvažoval, že použiju pásy ze stavebnice, ale jsou velmi tuhé a moc dlouhé. Nakonec volba padla na zbylé článkové pásy (typ T62) ze stavebnice M4 Firefly firmy Dragon. Každý pás má 73 článků a 146 konektorů - docela jsem si máknul, ale jsou částečně funkční.



Díky tvaru korby vznikne na pásy asi 5 mm široká mezera. Normálně nebude vidět, ale při otevřeném interieru může při určitém úhlu pohledu dovnitř prosvítat světlo. Funkčnost pásů mi umožní slepit nejprve korbu a potom teprve nasadit pásy (a předtím plastovou destičkou zaslepit nežádoucí otvor), což by s původnímy pásy ze stavebnice nebylo možné.

4 komentáře:

Junior řekl(a)...

Super práca. a ako si spravil tie pásy funkčné? mysle som že sú to také ako som mal ja na Shermanovi ;)

ptr řekl(a)...

ano, jsou to ty samé. Trik je v tom, ze lepíš konektory jen k jednomu článku a na tom druhém jsou jen nasazené. Je to taková pseudo funkčnost, ale dovoluje to s nimi manipulovat a není to nijak moc vidět.

Junior řekl(a)...

jasné, chápem. hmmm ! super trik ;)

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

Tie drôty a káble na prevodovke sa mi fest ľúbia....len tak ďalej, blíži sa to úspešnému koncu.