11. 1. 2008

88mm FlaK 36/37

Další z letitých stavebnic firmy Tamiya, která mi ležela ve skříni spolu s již historickou sadou leptů Eduard. Pobídkou ke stavbě bylo objevení několika zajímavých fotografií z bojového nasazení (vždy jsem chtel model postavit v konfiguraci "nouzová střelba s děla ješte připevněného na dopravní vozíky"). Druhým, neméně důležitým důvodem ke stavbě je to, že stavebnice je v poměrně velké krabici a jejím postavením se uvolní místo ve "spižírně" na další modely!



Stavebnice je stará možná už přes 30 let a je to na ní vidět: stopy po vyhazovačích na nejnepříjemnějších místech, zjednodušení odpovídající technologii výroby tehdejší doby a chybějící detaily. Srovnávat ji s novými výrobky Dragonu nebo AFV club snad ani nemá význam. Na druhou stranu je to určitá výzva a možnost občerstvit si modelářské zručnosti. Použití leptaných dílů také mnohé detaily vylepší.






Nějvětším problémem tohoto konkrétního kusu je to, že mnohé díly, ktere mají mít rovný, pravoúhlý okraj, se na konci jemně "zvonovitě" rozšiřují, takže bez intenzivního broušení nepasují k sobě. Kromě toho obzvláště tenké díly trpí přesazením formy, takže je lepší je nahradit drátem a podobně.




Nejvíce chybějících detailů je na transportních vozících: držáky nářadí, různá táhla a kabely, nýty apod. Protože chci postavit dělo bojující hlavně proti pozemním cílům, cívky kabelů jsou prázdné a nebo chybí úplně, což se při pozemních bojích stávalo velmi často, protože obsluhy je nepotřebovaly.






Sada leptů Eduard obsahuje i nový leptaný štít (ze dvou částí). Původní ze stavebnice je dost tlustý a ztenčení je žádoucí, ale leptaný díl je zase moc tenký a má tendenci se samovolně ohýbat nebo kroutit. Nakonec jsem použil leptaný, ale ze zadní strany je nalepená platiková destička tloušťky 0,2mm. I tak je ještě dost jemný a musí se s ním manipulovat velmi opatrně.
Na modelu teď chybí jen pár detailů (držáky na krumpáče a kladiva, které nejsem schopen dodělat) a je připravený na nástřik.



Žádné komentáře: