15. 1. 2008

ZiS-5V a modely na jeho bázi (MAC Distribution)

Postupně několik firem (SDS-Fort, MAC Distribution, Eastern Express) přebaluje sérii stavebnic variant sovětských nákladních vozů, jejichž společným základem je typ ZiS-5V.
Kvalita výlisků i návodů je proměnlivá a tak chci tímto příspěvkem vnést trochu světla do problémů, které nás mohou při stavbě potkat.

Díly č. 49: o těchto dílech návody MAC Distribution skromně mlčí (minimálně návody k ZiS-5V a ZiS-44). Bez tohoto dílu budete mít ovšem dost problém přilepit přední kola k ose. Správné použití ukazuje návod Eastern Express.


Dily č. 61 u stavebnice ZiS-44 (MAC Distribution) patří na spodek dílu 51 a nebo na rám pod skříň (viz obrázky).


Díly č. 4 a 5 (spolu s díly 6 a 7): pokud přilepíte díly 6 a 7 podle návodu (kolík v přední části do vybrání v rámu) , budou dva ze čtyřech šroubů, které by měly celou sestavu držet na rámu, ve vzduchu.


Možným řešením je vodicí kolík odříznout a přilepit díl tak, jak tam logicky patří. Tím se ale zase objeví problémy s díly 6 a 7. Možným řešením je trochu ohnout díl 4 (5) tak, aby nad ním bylo dostatek místa pro díl 6 (7). Modelu stále zůstane zachovaný typický „postoj“ se zvednutou zádí.
Na výkresu je červeně nakreslena nesprávná pozice, kterou dostaneme při postupu podle návodu:


A na závěr perlička týkající se patrně všech modelů této řady. Dle návodu se má celý výfuk umístit pomocí vodícího kolíku do otvoru na rámu a konec výfukového potrubí do vyznačeného místa na podlaze kabiny, resp vedle spodní části motoru.
To se vám ale nepodaří, protože zatímco (při pohledu odspodu ve směru dopředu) je místo pro vyfukové potrubí vlevo od vany motoru, je otvor pro kolík na tlumiči výfuku na pravé straně!

Správné umístění výfuku

1 komentář:

Matej "KaVečko" Paluda řekl(a)...

Toto sa mi páči Peťo! Naozaj užitočný článok. Verím tomu ,že popis chýb a ožností ich odstránenia by sa hodili i pre iné stavebnice. Ak budeš mať čas ,tak v tomto pokračuj ,je to hodne dobrý nápad.