11. 1. 2009

BZ-ZiS-5V model 42

Tento model (Army Fuel Truck BZ-ZiS-5V mod. 1942) patří do skupiny modelů nákladních automobilů na podvozku ZiS-5V původně vyráběných ukrajinskou firmou SDS/Fort a přebalovaný mimo jiné také firmou Eastern Express. Výlisky jsou z velmi měkkého a křehkého plastu a snadno se lámou, obzvláště při oddělování tenkých dílů z rámečků. Na rozdíl od jiných modelů této řady, které jsem již stavěl, není tu moc propadlin (ale najdou se). Stop po vyhazovačích je ale požehnaně a je třeba si dát pozor na chyby stavebnice. Oproti původní stavebnici SDS/Fort v krabičce není kus bužírky (hadice).
Nejprve jsem chtěl stavět vozidlo 1. Čs armádnícho sboru (fotografie je z knihy Milana Kopeckého 1. Československá samostatná tanková brigáda v SSSR), ale při podrobnějším studiu podkladů se ukázalo, že nějak neexistuje (nebo já jsem nenašel) dobovou fotografii tohoto stroje v konfiguraci, jak jej nabízí výrobce stavebnice (model 1942).


Dokonce i atraktivní bokorys tříbarevné kamufláže na boku krabičky ukazuje jiný typ (nemá ruční čerpadla na bocích cisterny, má motorem poháněné čerpadlo na rámu vozidla a ventily vzadu pod cisternou).


Stavbu jsem začal (jak jinak) oddělením a začistěním dílů a hlavně tmelením stop po vyhazovačích. Protože se mi nechce do nějaké náročné přestavby, rozvrhl jsem si zatím stavbu na podsestavy tak, aby bylo kdykoliv možné (pokud mě chytí AMS*) dodělat změny odpovídající výše uvedené fotografii.


Na rám vozidla jsem doplnil některé drobné detaily (nýty, brzdová lanka atd.), protože pod cisternu bude docela vidět (a taky to mám nacvičené z předchozích modelů).


Držadla na cisterně jsem nahradil drátem (ten ze stolního kalendáře měl akorát správný průměr). Na fotografii je nesprávně přilepená schránka pod plošinou na levé straně. Už jsem to opravil a ještě přidal dvě další madla na zadní stěnu cisterny.


Prostor řidiče jsem doplnil několika detaily (kliky, výztuhy), protože okny bude dovnitř docela vidět. Na fotografii je interier už nastříkaný lesklým lakem před patinováním.


*Advanced modeler syndrome – stav, kdy modelář model rozřeže na hromadu malých kousků aby opravil chyby stavebnice, které po opětovném slepení stejně nebudou vidět a jen tak mimoděk dokoupí hromadu "nezbytných" detailsetů, takže se stavba protáhne na neuvěřitelně dlouhou dobu - pokud vůbec model dokončí .


2 komentáře:

Roman Pieron řekl(a)...

Parada, cisterna a este k tomu trojfarebna...
Slovo do bitky - ja som niekde cital, ze AMS je trosku nieco ine: ked modelar kupi peknu stavebnicu, ale napriek tomu, ze ju chcel postavit ako krabicku, casom do nej nakupi kopu drobnych vylepsovacich dielov (kolesa, hlaven, clanky pasov, mriezky, motor alebo cely interier...) bez toho, aby si to uvedomil. Uvedomi si to az potom, ked namiesto jedneho tyzdna stavia model tri mesiace...

ptr řekl(a)...

máš pravdu. Ještě tam patří nikdy nekončící shánění dokumentace, které oddaluje dokončení modelu...